Monday, September 22, 2008

Happy Moon Festival!


El Moon Festival, originalment anomenat Mid-Autumn Festival, és una de les festivitats més importants celebrades per la comunitat xinesa d’arreu del món, on els protagonistes són els moon cakes o pastissets de la lluna.

Huí en dia, les famílies es continuen reunint durant un dia per relaxar-se i per menjar pastissos de llunes. Durant aquestes reunions encara es conta la llegenda de la Deessa de la Lluna, Chang-O, als més xicotets de la casa.

Hi havia una vegada un famós arquer, Hou Yi, que amb les seves fletxes podia matar els pitjors enemics de l’humanitat, bèsties ferotges que habitaven la terra. Yi estava casat amb Chang-O, una dona bonica que havia sigut la criada de la mare de la reina de l'oest abans del seu matrimoni. Durant aquesta època, hi havia 10 sols que donaven voltes en torns al voltant de la terra,un cada 10 dies. Un dia, les 10 òrbites van eixir al mateix temps, provocant una gran amenaça a la superficie de la terra i a tota l’humanitat. El savi Emperador de la Xina va convocar Yi i li va demanar matar tots els sols excepte un, i així ho va fer Yi. Quant Yi va fer la seua feina va ser recompensat amb una píndola, l'elixir de la vida:. L’Emperador li va dir que no tinguera pressa per prendre aquesta píndola, abans havia de preparar-se amb l’oració durant un any. Com que Yi era un home savi, va agafar la píndola i la va amagar a casa mentre començava el seu preparament. Durant aquest temps l’Emperador continuava fent-li comandes a Yi.

Aprofitant que el seu marit no hi era, Chang-O, va veure una llum brillant que hi havia al darrere d’una biga, i seguint el seu perfum va trobar la píndola i de la va tragar. Tot seguit, Chang-O va descubrir que podía volar. Just en aquell moment, el seu marit va tornar a casa i se’n va adonat del què havia passat i va començar a reprendre a la seua dona. Chang-O se’n va volar per la finestra cap al cel. Yi es va donar pressa i la va agafar de la ma i la va seguir pel cel fins que degut a la força dels vents va haver de tornar a la terra.


La seua dona va arribar fins a la lluna, i allà, sense alè, va tossir part de la píndola i va caure de la seua boca. Allà hi havia una llebre i la dona li va manar que agafara un morter i fera una altra píndola, per poder així, tornar a la terra al costat del seu marit. La llebre encara està batent la píndola…


Pel que fa a Yi, es va fer construir un palau al sol com Yang (el sol i el principi mascle), Chang-O com Yin (la lluna i el principi femella).

Una vegada a l’any, en el 15é dia de lluna plena, Yi visita la seua dona, és per això que la lluna està més bonica que mai en eixa nit.
Des d'ací volia felicitar a tots els què esteu per aquelles terres i desitjar-vos un "Happy Moon Festival!"...i quí puga que ho celebre amb un gin-tònic a la meua salut a l'aqua...je, je, je...Salut!